Lys og syn – en tekst av Mike Peters (14)

I dette blogginlegget skal jeg gå nærmere inn på begrepene bølgelengde og lysspekter. Jeg skal gå nærmere inn på hva disse begrepene betyr og hva de går ut på. Jeg skal også vise dere noen bilder som har med begrepene å gjøre.

Å kunne se er  en veldig god egenskap. Man kan se farger, gjenstander og mennesker. Du har et overblikk over hverdagen din. Hvordan det må være for de menneskene som ikke kan se noe? Tilbake til temaet. Hvordan kan vi se at noe er grønt? Vi ser farger ved at lysstråler blir sendt fra en lyskilde blir absorbert (fanges av gjenstanden lyset treffer), eller når lysstrålene blir reflektert (Lysstrålene blir spredt i alle retninger slik at vi kan se hvilken farge gjenstanden har).

Skjermbilde   nm=nanometer

Dette er en tabell hvor man kan se hvilken bølgelengde en lysbølge må ha for at vi gjenkjenner fargen på gjenstanden.

Bølgelengde: 

Bølgelengden er avstanden mellom to bølger i en bestemt periode. Bølgelengden er en variabel siden den alltid vil være en annen en for hver farge man ser. Hvis man ser på tabellen vil man kunne se at for at vi kan se fargen grønn, må bølgelengden være mellom 49o nm og 575 nm. det vil si at hvis vi har en høyere bølgelengde vil vi se andre farger enn akkurat grønn. Det samme skjer hvis bølgelengden er mindre. Da vil du kunne se en annen farge som ikke er grønn.

Lysspekter:

Lysspekteret har også noe å gjøre med hvilken farge man ser. Fargespekteret som det også kalles, beskriver alle mulige farger med en bestemt bølgelengde. alle farger som fargespekteret viser, er regnbuefargene. Farger som ikke finnes i regnbuefargene vises heller ikke i fargespekteret. Det er fordi fargene som ikke er med i regnbuefargene har flere bølgelender.

Jeg har  nå forklart begrepene og har snakket litt om lys og syn. Jeg håper dere har lært noe. Jeg håper også at jeg har forklart dette til dere på en behagelig og lett måte.

Mike Peters (14)

 

 

 

 

Advertisement

About 5 På Saken

Dette er en blogg dedikert hovedsakelig til naturfaglige temaer, men også matematikk og et par andre fag en gang i blant. Vi som skriver denne bloggen er fra Kjeller skole.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s