Hvitt lys – av Mike Peters (14)

Hvitt lys er lys som du ser ganske ofte. Hvitt lys inneholder alle fargene. Derfor sier man at hvitt lys ikke er en farge. Hvitt lys er elektromagnetisk bølger som kommer fra sola. Bølgelengdene i det hvite lyset er forskjellige hele tiden.

Når hvitt lys brytes ned, kan vi få spredt fargene i det hvite lyset slik at man kan se en regnbue. Dette lyset ser man så ofte pga alle fargene er med i dette lyset. Det vil si at øyet oppfatter så mange farger som mulig for å se klart. Hvitt lys blir derfor også kalt for en akromatisk farge. Fargene som blir dannet ved at hvitt lys splittes er:

  • Fiolett
  • Indigo
  • Blå
  • Grønn
  • Gul
  • Oransje
  • Rød

Disse fargene kan man først se hvis fargene treffer en gjenstand som f.eks en vegg. Hvis lysbølgene ikke blir reflektert av en gjenstand, betyr det at man ikke kan se fargen.

Jeg har snakket litt om hvitt lys. Jeg har fortalt dere litt hvordan hvitt lys splittes og hvordan fargene i regnbuen kommer til syne. Jeg har også fortalt dere hvilke farger som tilhører hvitt lys og regnbuen. Håper jeg har forklart det ukomplisert og forståelig.

Mike Peters (14)

 

Advertisement

About 5 På Saken

Dette er en blogg dedikert hovedsakelig til naturfaglige temaer, men også matematikk og et par andre fag en gang i blant. Vi som skriver denne bloggen er fra Kjeller skole.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s