Alkohol – Noe for alle?

Jeg har tenkt å skrive et innlegg om et veldig kjent rusmiddel. Alle har vært borti det, mange mindreårige har tatt en slurk eller to, alle kjenner det. Sikkert du også – Alkohol.

Alkohol er rusmiddelet som er mest spredd rundt omkring i Europa. Alkohol blir ofte utbredt blant mindreårige også. Jeg skal nå, i et par avsnitt vise dere hvordan alkohol blir til, hva alkohol gjør med kroppen og hvorfor mindreårige ikke burde drikke alkohol.

Produksjon av alkohol

Dette stoffet blir fremstil ved gjæring av sukkeret i for eksempel mais, korn, frukter, poteter, og honning. Drikkevarer som øl og vin blir fremstilt ved ren gjæring. Når alkoholkonsentrasjonen når 15-18% dør gjærcellene, og gjæringen stopper opp.

Hva gjør alkohol med kroppen din?

Alkohol absorberes ganske raskt på tom mage. Det vil si at alkoholen kommer veldig raskt til blodet. Derfor anbefaler man at alkoholholdige drikker skal tilføres sammen med vann eller mat. Alkohol virker som en oppkvikker. Du vil føle deg behagelig etter du har drukket 2-3 øl. Etter det vil det føre til ubehagelighet, svimmelhet, du vil bli ukonsentrert og til slutt kan du besvime eller dø. Tips fra meg – ikke drikk for mye!

Hvorfor kan ikke alle aldersgrupper drikke alkohol?

Personer over 18 år kan drikke alkohol. Hvorfor kan du ikke det når du er for eksempel 14? Grunnen til dette er organene våre. Organer har en fase hvor de skal beskyttes mot skadestoffer, som alkohol. Organene til voksne personer vil klare å tåle disse stoffene inntil en viss grense. Organene til barn og ungdom vil ikke kunne takle disse stoffene og kan i verste fall bli skadet resten av livet, eller du kan lide av organsvikt.

Hva skjer per antall promille?

  • Ved 0,5 promille begynner man å kjenne seg påvirket, humøret kan endre seg litt.
  • Ved 1 promille begynner man å bli ustø og den kritiske sansen reduseres.
  • Når man når 1,5 promille får man ofte problemer med hukommelsen og balansesansen, man er svært ustø.
  • Ved 2,0 promille er man svært beruset og har sterkt redusert kontroll på hva man tenker og gjør.
  • 3,0 promille er livsfarlig, man kan miste bevisstheten, miste kontroll på kroppens funksjoner. Som f.eks. Urinblæren, eller få alvorlige skader på indre organer.

Tenk deg hvor skadelig dette er for deg! Et tips fra meg: Ikke start med på drikk, da klarer du til slutt ikke å slutte med det.

Jeg håper dere har forstått temaet og håper dere klarer dere uten å bli beruset på hver eneste fest. En øl eller to er greit, men ikke overdriv. Fortsatt lyst på en øl eller?

 

Kilder:

http://www.ung.no/alkohol/1616_Fakta_om_alkohol.html

Advertisement

About 5 På Saken

Dette er en blogg dedikert hovedsakelig til naturfaglige temaer, men også matematikk og et par andre fag en gang i blant. Vi som skriver denne bloggen er fra Kjeller skole.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s