Prevensjonsmidler (Angela)

I dette blogginnlegget skal jeg snakke om noen av prevensjonsmidlene som du kan bruke for å forhindre graviditet. Det er flere typer prevensjonsmidler, men kondom er den eneste som kan bli brukt for å ikke få kjønnssykdommer. Når man skal velge prevensjonsmidler så har man mye å tenke på, hvis man ikke er i et fast forhold så er det lurt å bruke kondom. Hvis du har vær i et forhold lenge og du vet an parteren din ikke har en kjønnssykdom så kan dere bruke p-piller, p-stav eller noen av de andre type prevensjonsmidlene.Bilderesultat for femidom og kondom

Kondom/Femidom: Kondom/Femidom er den sikkreste måten å ha sex på. Kondom eller femidom gjør sånn at man ikke kan få kjønnssykdommer. Det er den eneste type prevensjonsmiddel som gjør at man ikke får kjønnssykdommer. Resten av de dekker ikke kjønnsorganene som kondom og femidom gjør.

Man kan få kondomer overalt. I butikken, på apotek, hos helsesøster og helsestasjonen for ungdom. I butikken og på apotek så koster det penger, men hos helsesøster og på helsestasjonen for ungdom så får man det gratis.

Det er mange ting som er bra med kondom/femidom. Det som er bra er at det er den eneste måten å ha sex uten å få kjønnssykdommer hvis parteren/partnerene dine har en kjønnssykdom. Det er også lett å få tak i. Kondomer er overalt, i butikker, apotek, på skolen og på helsestasjoner for ungdom. Det som er dårlig er det at kondomen/femidomen kan bli satt på feil og da kan den sprekke. Hvis kondomen sprekker så er det en større sannsynlighet for å bli gravid.

P-piller: Østrogen og gestagen er de kvinnelig kjønnshormonene i p-piller. De forhindrer egget fra å løsne fra eggstokken. Hvis egget ikke løsnes fra eggstokken så er det ikke noe som kan bli befruktet. last ned

Før man får p-piller skrevet ut så så får du spørsmål om din familie sin helse og din egen helse. Et av spørsmålene er hvis du bruker faste medisiner.

Det er noen bivirkninger med å bruke p-piller. Bivirkninger du kan oppleve er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, økt utflod, kvalme, humørsvingninger, depresjon, hudforandringer og tap av sexlyst. Hvis bivirkningene ikke går vekk ettervert så er det lurt å bytte merke eller bytte til et annent prevensjonsmiddel.

Hvis du kaster opp en pille eller at det har tatt lang tid i mellom 2 piller så kan du få mellomblødninger. hvis du ikke har kastet opp en pille og har tatt pillen samme tid hver dag og du får mellomblødninger så er det lurt å bytte merke.

Det som er bra med p-piller er det at det gjør at kvinnen ikke blir gravid fordi pillen forhindrer at egget løsner fra eggstokken. Ulempen med p-piller er det at men får bivirkninger som kvalme, hodepine, økt utflod osv. En annen ulempe er det at hvis man glemmer å ta pillen samme tid hver dag så kan man få mellomblødning. Man kan få hjerte- og karsykdommer av å bruke p-piller.

P-ring:  En p-ring blir satt inni kjeden og gir ut de samme hormonene som en p-pille. Det er en lavere dose av disse hormonene og gir en lavere dose av bivirkningene enn en p-pille. Man setter inn ringen og har den i i 3 uker og blir tatt ut når man har menstruasjon, så setter man inn en ny ring også går sirkelen på nytt igjen.

Bilderesultat for pring

De som skriver ut p-ring spør deg først om din og familien din sin helse og blodtrykker ditt vil bli målt. Når du er hos legen så må du si at du bruker p-ring.      Det er de samme bivirkningene som med p-piller, men det er i en mindre grad. Et av spørsmålene er hvis du bruker faste medisiner

Hvis du har byttet ring uten en ukes pause for menstruasjon så får du mellomblødning. Mellomblødninger kan også komme av at du ikke har brukt ringen i en kort periode. Hvis du har mellomblødninger selv om du har p-ringen inni kjeden så er det lurt å bytte merke. Mellomblødninger kan komme av at du har hatt sex uten kondom. Hvis du har små blødninger og du ikke har brukt kondom under samleie så er det lurt å skjekke etter klamydia. Man kan få hjerte- og kar sykdommer av p-ring.

P-plaster: P-plaster har de samme virkningene som en p-pille og slipper ut de samme hormonene. P-plaster skal bli skiftet en gang i uken og etter 3 uker så skal du ha en ukes pause for menstruasjon. Plasteret kan festes på rumpe, magen, utsiden av overarm eller øvre del av rygg/bryst. Plasteret skal aldri festes på brystene.last ned (3)

Når du får p-plaster skrevet ut så får du akkurat de samme spørsmålene som p-piller og p-ring. De spør deg om din helse og familien din sin helse. Et av spørsmålene er hvis du bruker faste medisiner

Hvis du har glemt å sette p-plasteret på samme tid som du pleier og på samme sted eller du får blødninger som ikke er forventet 2 ganger på rad så bør du ta en graviditets test.

Det som er bra med p-plaster er det at den stopper egget fra å løsne seg fra eggstokken. Det som er dårlig er at hvis du ikke setter plastret på samme tid og samme sted som du pleier så er det en større sjanse på at du kan bli gravid selv om du har plastret på, med mindre du vet at du ikke satt på plastret tidsnok og bruker en kondom under samleie til du setter på nytt plaster. Man kan få hjerte- og karsykdommer av p-plaster

P-stav: P-stav er et prevensjonsmiddel som forhindrer graviditet og som må bli byttet hvert 3 år. Det er ikke farlige bivirkninger, og du trenger ikke å tenke på å måtte ta en pille samme tid hver dag eller måtte sette på et plaster samme tid en gang om uka. P-stav og kondom er de sikreste prevensjonsmidlene. Kondom og P-stav gir ikke bivirkninger som hjerte- og karsykdommer, noe de andre prevensjonsmidlene ikke gjør.last ned (4)

P-stav har bare gestagen. Den har ikke østrogen som p-ring og p-piller har. Bivirkninger du kan oppleve er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, hudforandringer, psykiske bivirkninger og tap av sexlyst men i p-stav så er det ikke så mange hormoner så derfor er det ikke så mange som føler bivirkningene.

Når det kommer til blødninger så er det vanlig at man har uregelmessige blødninger eller ikke blødninger i det heletatt. Det er ikke farlig hvis du får blødninger eller ikke fordi blødningene blir tilbake til normalt når du tar p-staven ut.

Det er mange bra ting med p-stav. Det forhindrer graviditet, og det er mindre sjanse for å få hjerte- og karsykdommer. Det som er dårlig er det at man får ujevn menstruasjon på starten, men den forsvinner etter noen måneder.

Kilder

http://www.sexogsamfunn.no

Trigger 10 (Kapitel 7.2)

Advertisement

About 5 På Saken

Dette er en blogg dedikert hovedsakelig til naturfaglige temaer, men også matematikk og et par andre fag en gang i blant. Vi som skriver denne bloggen er fra Kjeller skole.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s