Prevensjonsmidler (Mike)

Idag er jeg tilbake med et nytt blogginnlegg, denne gangen om prevensjonsmidler. I dette blogginnlegget skal jeg fokusere på de mest brukte prevensjonsmidlene nå til dags dato.

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmidler som er trygge i bruk og virker. Når du bruker prevensjon er det ofte hvis man ikke er i et seriøst forhold eller ikke vil ha barn. det er ikke alle som vil bruke alt av prevensjon men man må prøve seg frem. Det er mange prevensjonsmidler du kan bruke. Kondom, P-piller, P-ring, plaster og spiral. men før du bruker enten p-piller, spiral eller noen av de andre burde du gå å snakke med en lege eller en jordmor, om hva som passer best for deg og som dekker dine behov på en best mulig måte.

P-piller er en av de sikreste prevensjonsmidlene, og de fleste jenter bruker slike. men hvis noen i familien du veit har, eller har hatt sykdommer som høyt blodtrykk eller hjerte-karsykdommer burde du snakke med en voksen eller gå til legen før du begynner på pillene. det er ingen aldersgrense på pillene men du trenger ofte en resept for å få p- piller.Hos legen og i apoteket får du nærmere informasjon på hvordan p-piller skal brukes og mye andre viktige informasjoner og tips. P-Pillen tas i regelmessige avstander og hindrer eggløsningen hos jentene.

Kondom er det eldste prevensjonsmiddelet vi kjenner som både jenter og gutter kan få tak i. en kondom hindrer sæden i å komme ut i skjeden. det er viktig at kondomet brukes hele tiden under samleie. Det er flere grunner til at kondomet skal sitte på under hele samleiet. Det er da det beskytter mot sykdom. Kondomet sitter også bedre på når penis er tørr. man må alltid bruke ny kondom for hver samleie selvom det er samme person for å sikre og ikke bli gravid og gi deg god beskyttelse mot sykdommer. Komdomet skal sitte på penis under samleiet for å forhindre kjønnssykdommer og isåfall graviditet.

Femidom er et prevensjonsmiddel beregnet for kvinner. Femidomet blir brukt på en ganske lik måte som kondomet. Femidomet blir plassert inni skjeden på lik måte som kondomet blir trukket over penis. Dette er sammen med kondomet en av de to sikreste og eneste prevensjonsmidlene som beskytter mot både graviditet og kjønnssykdommer. Ved femidomet er det også viktig at femidomet blir plassert riktig (i skjeden) og blir der under hele samleiet.

Avbrutt samleie/Sikre perioder er også en mulighet, men beskytter ikke mot kjønnssykdommer slik kondom og femidom gjør. Det finnes ingen sikre perioder hos jenter. Å avbryte samleiet før utløsning er heller ingen løsning, siden det kan skilles ut stoffer før utløsning også som kan påvirke graviditet, isåfall også kjønnssykdommer.

Nedenfor en statistikk som viser til hvilke prevensjonsmidler som oftest blir brukt av kvinner/menn i ulike aldersgrupper:

Bilde uten tittelMike Peters, Excel 2017

Som en liten konklusjon vil jeg bare si at det finnes en god del prevensjonsmidler. Jeg har snakket om de mest kjente som oftest blir brukt. Håper det hjalp til å forstå mer om disse prevensjonsmidlene.

Husk en ting: Hvis du ikke vil ha barn eller en kjønnssykdom du aldri blir kvitt, er den tryggeste måten å la vær å ha samleie.

Mike Peters (16)

 

 

 

 

Advertisement

About 5 På Saken

Dette er en blogg dedikert hovedsakelig til naturfaglige temaer, men også matematikk og et par andre fag en gang i blant. Vi som skriver denne bloggen er fra Kjeller skole.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s